Døden i dine øjne af Rachel Ward

Forlag: Politikens Forlag

Oversat af Stig W. Jørgensen

Jem er en teenagepige med problemer. Hendes mor er død, og hendes far har aldrig været inde i billedet. Jem er flyttet fra den ene plejefamilie til den anden, og hun finder sig aldrig rigtig til rette.

Og det er ikke bare fordi Jem er et problembarn…

Jem har nemlig et problem, som ingen andre tennagere mosler med. Hver gang hun kigger på nogen kan hun se personernes dødsdato, hvilket gør hende socialt handicappet, på grund af det pres, som det er at vide, hvornår folk skal dø. Denne evne gør at Jem fra hun var helt lille har holdt sig for sig selv og ikke ønsket for meget kontakt til andre. En adfærd, som selvfølgelig tolkes helt anderledes af de voksne, der omgiver hende.

På et tidspunkt får Jem helt ufrivilligt en ven. Spider er en høj, ranglet fyr fra hendes klasse, der har besluttet sig for at de to skal være venner, og Jem kan ikke ryste sig af, selvom hun på alle mulige måder forsøger, især fordi hun kan se, at hans dødsdato ikke er langt væk. Alligevel lykkedes det Spider at komme ind på livet af Jem, der pludselig finder ud af, hvor rart det er at have én at dele oplevelserne med.

Det hele går dog galt en dag da Jem og Spider er i London ved London Eye, og Jem ser, at alle i nærheden har samme dødsdato. Det får hende til at løbe væk sammen med Spider, så de ikke er i nærheden, da der springer en bombe i Londons berømte kendetegn.

Jem og Spider bliver spottet på politiets overvågningskameraer, og da de er flygtet fra stedet, tror politiet at, de har noget med bomben at gøre.

Og så indledes en storstilet jagt på de to unge, der flygter gennem England…

Plottet i bogen, der har med Jems evne til at se dødsdatoer, er en fantastisk ide, som jeg desværre ikke synes bliver udnyttet så godt, som det kunne være. Det virker, som om forfatteren har villet for meget. Hun vil fortælle en historie om en pige med specielle evner, men hun fletter den ind i en historie om unge, der har svært ved at tilpasse sig, et miljø med stoffer, terror, og en kærlighedshistorie.

Bogen er simpelthen så fuld af emner, at ingen af dem rigtig kommer fuldt til udtryk, og det er synd, for Rachel Ward skriver rigtig godt, og det oprindelige plot med datoerne er så spændende en ide, at det fortjente en hel bog, hvor det rigtig kunne blive foldet ud. Bogen fuser ud i den sidste halvdel, men opper sig dog så lidt i allersidste kapitel, som tager en rigtig fin og overraskende drejning.

Jeg vil dog alligevel anbefale bogen, for den er bestemt ikke kedelig. Der er masser af action, og jeg tror også at kærlighedshistorien vil tiltale mange unge i aldersgruppen. Så læs den og skab dig din egen mening:)

Denne anmeldelse er skrevet til Boggnasker.dk