Fanget på Guantanamo af Anna Perera

Forlag: Høst & Søn

Oversat af Tina Sakura Bestle

Khalid er en ganske almindelig engelsk skoledreng af pakistansk/tyrkisk afstamning. Han er vokset op i provinsbyen Rochdale, hvor han lever et ganske almindeligt liv med skole, venner, fodbold og en spirende interesse for piger.

I påsken beslutter Khalids forældre at familien skal til Pakistan og besøge faderens søstre efter deres mor er død. Khalid har ikke meget lyst til at tage af sted, men af sted kommer de.

Og så vender hans liv sig på hovedet!

Det begynder med at Khalids far forsvinder, og Khalid leder efter ham. Han bliver fanget i en demonstration, og farer vild i den store by. En venlig amerikaner hjælper ham med at finde den lejlighed, som hans far skulle befinde sig i, men faren er der ikke.

Midt i bekymringen om farens ve og vel bryde nogle hætteklædte og bevæbnede mænd pludselig ind i huset, hvor Khalid og hans familie bor, og de bortfører Khalid. Han bliver bundet og smidt op på en ladvogn med hætte på hovedet, og så bliver han kørt væk.

Og med dette indledes to års mareridt med tortur og anklager om at være terrorist for Khalid. Han holdes først fanget i to forskellige lejre i mellemøsten for til sidst, efter at være blevet tortureret til at komme med en falsk tilståelse, at blive overflyttet til fangelejren, Guantanamo i Cuba.

Historien er frygtelig, og den bliver endnu mere frygtelig, af at den er bygget på virkelige hændelser.

Den unge dreng bliver udsat for tortur af værste skuffe. Han bliver næsten druknet, banket, spændt fast, isoleret og så videre og så videre.

Mens man læser bogen, sidder man med en utrolig stærk følelse af, at det skal holde op!

Og det er ikke, fordi man har lyst til at lægge bogen fra sig, for den ene side griber den anden. Det ene kapitel det andet. Men man vil have at Khalids trængsler skal slutte, for bogen er så godt skrevet, at man virkelig kommer til at føle smerten og ensomheden. Man føler ventetiden og håbløsheden.

Det er en barsk og velskrevet bog, og den er helt sikkert værd at bruge tid på. Jeg tror, det vil rykke på et eller andet i de fleste mennesker, når de først har lært Khalid at kende.

Denne anmeldelse er skrevet til Boggnasker.dk