Tin og Tunnellerne af Sonya Hartnett

Prisbelønnet australsk ungdomsroman (som også er til voksne)

Historie:

Bogens handling finder sted i Australien i 1930’erne, hvor hovedpersonen, Harper, der er det mellemste barn i familien, bor i et område med udpint jord og ikke nok penge til at leve for. Harper har fire søskende, hvoraf den næstyngste, Tin, da han er fem år, beslutter sig for at grave sig ned i jorden under huset og leve der. Tin følger familiens liv fra sine huler og gange under jorden, og Harper fortæller historien fra et barns synspunkt. Familien går igennem en svær, uudholdelig svær, tid med udnyttelse fra den store kanon på egnen, fattigdom og problemer med underminering.

Beskrivelse:

Historien er fortalt fra Harpers side, og miljøbeskrivelserne er så gode at man til tider har lyst til at lægge bogen fra sig, fordi den stakkels familie skal så grueligt meget igennem. Historien om Tin, der lever under jorden, kunne jeg som læser godt have ønsket at vide mere om. På trods af at han spiller en helt central rolle i bogen, føler jeg mig lidt snydt, over at han er så fraværende (hvilket han jo helt fysisk er, da han graver sig væk) i selve historien.

Anbefaling:

Tin og Tunnelerne er en medrivende fortælling om en pige, der sammen med sin familie må overkomme noget af det værste verden har at byde. Beskrivelsen af Harper er fantastisk, og bogen behøver faktisk ikke Tin for at være en meget varm anbefaling værd.