Trash af Andy Mulligan

Forlag: Forum

Oversætter: Lone Diana Jørgensen

De tre venner Raphael, Gardo og Rotte bor og arbejder på Behala-lossepladsen i et unavngivet land. Arbejdet er ensformigt og, ville alle andre nok sige, temmeligt ulækkert. Drengene sorterer affaldet og piller de ting fra, som de kan tjene penge på: plastic, jern og lignende.

En dag finder Raphael en taske, der indeholder en pung, et brev med en kodet besked og en nøgle. Da politiet samme aften dukker op og sætter en storstilet eftersøgning i gang af selvsamme taske, ved Raphael at han har fundet noget meget vigtigt. Han holder fundet hemmeligt, og de tre venner beslutter sig for at opklare mysteriet med beskeden og nøglen.

Opklaringen fører dem blandt andet til fængslet, hvor en døende fange, der har fået livstid, kan hjælpe dem på vej med opklaringen. Raphael bliver på et tidspunkt taget med af politiet, fordi de har mistanke om at han ved noget om tasken. De torturerer ham og truer med at slå ham ihjel, men han røber intet.

Det viser sig at brevet og nøglen fører den midt ind i en historie og korruption og politik, og det virker som om de tre drenge er ude, hvor de ikke kan bunde.

Trash er utrolig veloplagt og fint skrevet. Beskrivelserne af drengenes arbejde og selve lossepladsen er et ubehageligt, men realistisk blik ind i, hvordan børn i andre dele af verden lever.

Plottet er godt og spændende skruet sammen, bogen er både smuk og meget barsk. Den kan på det varmeste anbefales. Jeg nød i hvert fald hver eneste side, og da jeg først var startet kunne jeg ikke lægge den fra mig før sidste side var vendt!

Denne anmeldelse er skrevet til Boggnasker.dk