Beatrice og Virgil af Yann Martel

Forlag: Spiegel & Grau (Engelsk version)

Findes oversat til dansk af: Henrik Andersen

Henry er forfatter, og han har skrevet en roman, der er braget igennem og blevet enormt populær. Efter at have skrevet den, giver Henry sig i kast med at skrive en roman om holocaust, men da den bliver afvist af forlaget, kan Henry ikke komme videre med skrivningen.

Han og hans kone, Sarah, flytter til en unavngiven by, hvor de slår sig ned. Henry begynder at dyrke nogle af sine andre passioner. Han tager timer i at spille klarinet, han melder sig ind i en amatørteatertrup, og han finder et job i en chokoladecafé. Ikke fordi han har brug for pengene, men fordi han kan lide det. Samtidig finder Henry tid til at svare på alle de fanbreve, som hans bog har skaffet ham.

En dag får han et brev, hvori der ligger en scene fra et teaterstykke og en besked om at afsenderen har brug for Henrys hjælp. Først lader Henry brevet ligge, men efter et stykke tid pirres han nysgerrighed alligevel af scenen, og det manden har skrevet. En dag går han forbi mandens adresse med sin hund, og det viser sig at det er en humorforladt og temmelig uhøflig konservator, der har sendt brevet.

Konservatoren har en butik, hvor han udstopper dyr, og han har arbejdet på teaterstykket, som Henry modtog en scene fra nærmest hele sit liv. Desuden hedder han også Henry. Teaterstykket handler om brøleaben Virgil og æslet Beatrice, og som konservatoren på et tidspunkt skriver til forfatteren, så handler stykket ikke om noget, men det mener han ikke er problemet med det. Han vil have at Henry hjælper ham med stykket, uden at han virker særlig taknemmelig over det.

Et eller andet får Henry til at acceptere, og han begynder at hjælpe konservatoren. Men han ved i virkeligheden ikke, hvad han går ind til, før det er for sent.

Jeg var vild med Pi’s Liv og var meget spændt på denne roman af Yann Martel. Igen spiller dyr en stor rolle i historien, men dog på en helt anden måde end i Pi’s Liv. Og jeg blev ikke skuffet over bogen. Yann Martel skriver så finurligt, og ligesom i Pi’s Liv finder man først til sidst ud af historiens rette sammenhæng. Det er super god litteratur, synes jeg. Både fantastisk underholdende og masser af ting til eftertanke.

Meget anbefalelsesværdig!!!

Yann Martel blev født 25. juni 1963 i Canada. I 2002 vandt han Bookerprisen for romanen Pi’s liv.