Børnenes Bog af A. S. Byatt

Forlag: Gyldendal

Der er ingen tvivl om at Børnenes Bog er en stor roman!

Ikke kun sidetalsmæssigt, men også i forhold til der forarbejde forfatteren har gjort, i forhold til at skrive romanen. Der er så mange oplysninger om tiden, hvor bogen foregår, fra slutningen af 1800-tallet og fremefter, og oplysninger om de forskellige personers erhverv, at man ikke kan være i tvivl om at A. S. Byatt har sat sig grundigt ind i det hele.

Handlingen tager sit udgangspunkt i huset Todefright, der ligger på landet i England. Her bor familien Wellwood, hvor moderen, Olive, er den mest fremtrædende person. Hun er forfatter og på mig virker hun temmelig verdensfjern. Hun skriver eventyr, som bliver publiseret, og så skriver hun en evighedsroman for hvert at sine børn, der bare fortsætter og fortsætter.

Vi dumper ind i familien, mens børnene ikke er særlig store, og så følger man dem vokse op, hvilket ikke sker uden komplikationer for nogen af dem. Todefright er for børnene på samme tid et paradis og et helvede, og de reagerer alle forskelligt på det.

Ud over familien Wellwood stifter læseren også bekendtskab med ander personer fra den engelske landegn, hvoraf Philip, der kommer i lære som keramiker, nok er den der har gjort størst indtryk på mig.

De forskellige menneskers historie i romanen rummer så meget sorg, glæde og handling, og hver historie er fantastisk fængslende og spændende på hver deres måde.

Desværre var den megen beskæftigelse med det omkringliggende samfund meget tungt at læse sig igennem. Ligesom at man som læser heller ikke behøver at være ekspert på at glasere vaser og fade, når man har læst en skønlitterær roman. Der var simpelthen for mange detaljer, som til tider gjorde læsningen meget træg at komme igennem, hvilket var ærgerligt for selve historien er så levende og fantastisk fortalt.

Bogen kan anbefales, men jeg må indrømme at der var passager, som jeg skimmede let hen over.