IQ84 bog 1 af Haruki Murakami

Forlag: Klim

Oversætter: Mette Holm

Det skal ikke være nogen hemmelighed at Haruki Murakami er en af mine absolut yndlingsforfattere, og jeg har glædet mig som en sindssyg til dette hans næste værk.

Og jeg er ikke blevet skuffet!

Bogen fortælles i to spor. Det ene er den unge kvinde Aomame, der er træner i et fitnesscenter, og som desuden bestrider et andet og mindre almindeligt job, hvor hun hjælper en ældre dame af med voldelige ægtemænd.

Den anden hovedperson er matematiklæreren Tengo, der arbejder på en terpeskole, og som desuden forfølger en drøm om at blive forfatter. Derfor er han ansat på et forlag, under ledelse af den temmelig specielle Kumatsu, der en dag foreslår ham at skrive en syttenårig piges debutroman om, så den kan vinde debutantprisen. Pigen, Fukaeri, har skrevet en fantastisk historie, Luftpuppen, der i den grad mangler selve det skrivetekniske, men til gengæld besidder en fantastisk historie og stemning. Tengo siger ja til at omskrive historien, og straks udspiller der sig en overflod af velskrevne begivenheder og hændelser, der knytter Tengo, Aomame, Fukaeri og endnu flere sammen på mere end et plan.

Romanen er fantastisk! Intet mindre. Historien er typisk Murakami, og den opfylder alle de forventninger jeg har til et værk fra hans hånd. Der er overraskelser, magiske hændelser og velskrevne sider så det bobler i maven, når man læser.

Da det kun er første bog i en triologi, er historien langt fra færdig, når man vender sidste side, men det gør ingenting, for det er en fornøjelse at kunne se frem til hele to bøger til.