Janitshartræet af Jason Goodwin

Forlag: Cicero

Oversat af Mogens Wenzel Andreasen

Historien i Janitshartræet foregår i midten af den nittende århundrede i tyrkiets hovedstad Istanbul, og i hovedrollen er den meget sympatiske eunukdetektiv Yashim.

Yashim bliver kaldt til Topkapi paladset for at opklare mordet på en af de unge haremspiger, men forbrydelsen viser sig at indeholde meget mere end et mord på en haremspige. Sultanens gamle soldaterkorps Janitsharerne, der ti år tidligere var blevet “udslettet” viser sig at spille en stor rolle i det mysterie, der i virkeligheden ligger bag mordet. Janitsharerne har i al hemmelighed samlet sig, og sammen med magtfulde og “loyale” folk har de mere end bare mord i tankerne.

Opgaven er svær for Yashim, der næsten selv må se sig slået, og ligeledes se sin veninde, Preen, gennem mange år være udsat for forbrydernes vrede.

Janitshartræet er ikke den allerbedste krimi jeg har læst, men den er underholdende, og især sjov at læse, fordi jeg har rejst i Istanbul, og på den måde havde et forhold til de steder, der bliver nævnt i romanen. Det største minus er, at den for de mindre bevandrede i den tyrkiske politiske virkelighed i 1800-tallet, kan være en smule svær at følge med i pga alle titlerne og de indbyrdes forhold, som ikke altid forklares.