Menneskeloven af Jakob Vedelsby

Forlag: Aronsen

Så kan alle, der hævder at spændingsromaner er triviallitteratur uden noget mellem ørerne, godt stikke piben ind!

Carl Bernstein er jurist og af sit arbejde i udenrigsministeriet, bliver han sendt til Athen for at vikariere for den danske ambassadør i Grækenland, som lige skal et smut på afvænningsklinik.

Carl er en meget fint portrætteret person, der befinder sig i et hårdt og køligt miljø, hvor det gælder om at have rundsave på albuerne og kolde skuldre. Hovedpersonens største problem er i virkeligheden, at han ikke kan lægge låg på sine gode menneskelige sider, og det skaber problemer for ham i arbejdet, hvor der ikke er plads til at være særlig menneskelig.

Han bor sammen med kvinden Kassandra og hendes tvillingesønner. De er ikke et par, men fungerer som en harmonisk familie alligevel. Da et terrorangreb rammer et hotel i København, styrter Carls verden sammen, og han holder sig oppe ved arbejdet og ansvaret for tvillingerne.

I Grækenland komme Carl til at stå ansigt til ansigt med sin fortid og fremtid på samme tid. Han bliver udfordret i sine forestillinger om livet og døden, og i sit syn på verden og dens mennesker i det hele taget.

Der er så meget “nosser” i romanen, at man bliver helt glad, når man læser den. Ikke nok med at man tilfredsstilles af det medrivende sprog og spændende plot, så bliver man også udfordret på sine egne forestillinger om verden, kærligheden og det lykkelige liv.

På trods af at historien tager terror-emnet med helt ud på det yderste overdrev, føler man ikke på noget tidspunkt trang til at modargumentere med det realistiske i romanen, for selv om man helst vil forsikre sig om, at noget som dette ikke kan ske i virkelighedens verden, så holder fortællingen 100% på romanens præmisser, og derfor accepterer man de vilde sving og drejninger som fortællingen tager.

Jakob Vedelsby debuterede som forfatter med digte i Hvedekorn i 1990 og fortsatte med at udgive digte i tidsskrifter op gennem 90’erne. I 2002 udgav han sin første roman, “Himlen må vente” på forlaget Samleren. Den blev efterfulgt af romanerne “Du og jeg” (Samleren, 2004), Verden i verden (Samleren, 2007) og Bjergene i horisonten (Aronsen, 2009).