Smukke biler efter krigen af Lars Frost

Forlag: Gyldendal Paperback

Lasse er en ung dansk mand, der skal til bryllup på Island, og i den forbindelse bliver han nogle ekstra dage, så han kan opleve landet.

Selve brylluppet fylder meget lidt i bogens handling, man hører meget mere om Lasses oplevelser både før og efter. Blandt andet tager han med en canadier, en tysker og to spanierinder rundt i en lejet bil. De vil opleve den islandske natur, men bliver hurtigt stoppet af en flod, der fanger bilen i strømmen og totalskader den.

Lasse møder også den unge danske mand Tobias, der viser sig at være noget af en dr. Jekyll og mr. Hyde.

Historien springer frem og tilbage i tid og sted. Lasses tanker fylder enormt meget, og den jargon, der blev brugt i tanke-episoderne, virkede forstyrrende og alt for langvarig. Beskrivelsen af det miljø, lasse befinder sig i var rigtig fin, men det “opgør” eller det billede, der blev malet af samfundet gennem Lasses tanker, kunne jeg hverken genkende eller forene mig med. Derfor tabte romanen højde, og alle tankeeksperimenterne blev desværre hurtigt sider, som jeg havde svært ved at tage alvorligt. Det mest interessante ved romanen er beskrivelserne af Lasses interaktion med de andre personerne, der er meget levende og fint beskrevet.

Alt i alt var Smukke biler efter krigen ikke lige min kop te, måske er genren “samtidsroman” ikke lige min foretrukne, men der var alligevel gode øjeblikke i læsningen, og historien mangler på ingen måde overraskende drejninger, hvilket jeg altid værdsætter.

Den er ikke forudsigelig.

Lars Frost (født 1973 i København) er en dansk forfatter. Han er uddannet fra Forfatterskolen 1998. Lars Frosts skrivestil er kendetegnet ved et fabulerende og søgende sprog, hvor indtryk, overvejelser og lyrik sammenblandes ofte uden for rammer som tid, rum og fortælling. Lars Frost har desuden været ansat ved Testrup Højskole som lærer på skolens skrivelinje og på Forfatterskolen.