The Mysteries of Pittsburgh af Michael Chabon

Forlag: Hodder and Stoughton (engelsk udgave)

Art har sommerferie, og han har besluttet sig for at det skal være den bedste sommerferie nogensinde. Han får job i en skod-boghandler, og da han møder den smarte fyr Arthur, ser det ud til at hans forhåbninger til sommerferien går i opfyldelse.

Arthurs venner er lige så spændende som han selv. Der er, den smukke kvinde, Jane Bellwether, som er kæreste med mafiaens stik-i-rend-dreng, Cleveland, der på en ubehagelig måde kender mere til Arts baggrund, end Art bryder sig om.

Derudover møder Art pigen Phlox  gennem Arthur, og de to bliver hurtigt kærester. Tingene udvikler sig dog ikke helt efter Arts hoved. Cleveland tvinger ham til, på trods af at Art i mange år har undgået det, at komme sin fars arbejde nærmere. Et arbejde som stor kanon i mafiaen, hvilket Art på ingen måde vil have noget med at gøre.

Derudover forvirres Art af sin tiltrækning mod Arthur, som viser sig at rumme mere end ønsket om venskab.

Bogen er en fin beskrivelse af, hvor galt tingene kan gå, hvis man tager de forkerte beslutninger, eller hvis andre tager dem for én. Man følger Art fra et punkt i hans liv, hvor han har nogenlunde styr på tingene, og til at han mister fodfæstet totalt.

Der er masser af humor i bogen, og det får den temmelig alvorlige beskrivelse af hovedpersonens skæbne til at glide let ned.