Hvem ringer klokkerne for, Ernest Hemmingway

Romanen finder sted under den spanske borgerkrig, hvor hovedpersonen, Robert Langdon, der er lektor ved et amerikansk universitet, bliver sendt om bag Francos linjer for at springe en bro i luften med hjælp fra en guerilla-enhed i en fjern spansk bjergegn.

Handlingen udspiller sig over få dage, men er fuld af action, tanker og tilbageblik. Robert Langdon har selv valgt at kæmpe mod Francos fascister, og han er taget til Spanien som sprængstofekspert. Da han ankommer til guerillaenhedens skjulested, skal han først og fremmest vinde deres tillid, så de vil kæmpe for ham. Det bliver svært da Pablo, som er gruppens leder, ikke er interesseret i at udføre den ordre, som Langdon har med.

Der er forviklinger og tilbageblik på de forfærdelige hændelser, som det spanske folk har været igennem i borgerkrigen, og så er der en spirende forelskelse mellem Langdon og den unge pige Maria, der blev reddet fra et tog, hvor hun var blevet taget til fange og udnyttet af fascisterne.

Det er en stærk roman, og der er ingen tvivl om at Hemmingway kan sit kram. Han skriver med stor indlevelse og indfølelse. Man mærker krigens fortvivlelse og grusomheder, og nogle steder er det næsten for meget som læser. Man lever sig ind i kampen og i Langdon, der som hovedperson forstår at sætte spørgsmålstegn ved krigens grusomheder.

Det er en fantastisk klassiker, som bestemt bør læses!