Room, Emma Donoghue

Jack har fødselsdag, og han fylder fem år. Ma har ikke skaffet lys til kagen, men fem små chokolader i forskellige farver. Jack tænker at hun kunne have bedt Gamle Nick om det til Søndags-gave, men Ma siger at de jo havde brug for Panodil, fordi hun havde tandpine.

Langsomt går det op for læseren at Jack og Ma bor i et skur. De er låst inde, og Jack er født derinde – har aldrig prøvet at være udenfor. Udenfor, som Jack tror kun eksisterer i fjernsynet. Han tror at Room er hele verden.

Det er en enormt stærk bog om en ung kvinde, der er blevet kidnappet, misbrugt og holdt fanget. Det er en historie om en lille dreng, der er født i fangenskab, og hvis hoved nærmest er ved at eksplodere, da Ma fortæller ham, hvor stor verden i virkeligheden er.

Bogen er helt fantastisk. Den kan simpelthen ikke anbefales nok. Den er hjertevarm og hjerteskærende og den er mesterligt skrevet gennem en meget speciel femårig drengs øjne.