En anden Gren, Jesper Wung-Sung

En Anden Gren er en del af Jesper Tung-Sungs slægtshistorie, og blot baggrunden for forfatterens navn er temmelig bizar og enestående. San Wung Sung kommer i 1902 til København fra Kina for at være en del af den levende udstilling om Kina og kinesere i Tivoli. Det er hans job at sidde ved et bord og tegne … og blive kigget på.

Ingeborg er født og opvokset i København, og ved et tilfælde møder hun San i tivoli, og bliver fascineret ved første blik. Derefter går historien slag i slag. Det umage og utænkelige par finder sammen. Ingeborgs familie slår hånden af hende, og hun og San må bo rundt omkring i de mest usle lejligheder. Først i København, siden Frederikshavn, Berlin og atter København.

San og Ingeborgs historie er simpelthen fantastisk fortalt. Man tvivler ikke på noget af det, forfatteren har skrevet. Man føler, at man kender de to mennesker. Man ved hvordan det er at blive holdt udenfor, på grund af ens udseende, ved hvordan det er at blive set skævt til, fordi ens børn har skæve øjne. Man føler med de to elskende. Man bærer over med Sans ludomani sammen med Ingeborg, og man fortrylles af den måde hun beskriver, når han vasker sig om morgenen i den kolde kælderlejlighed.

Det er ikke en klassisk lykkelig historie, og så alligevel. For det lykkes jo. De får hinanden. De får en familie, der stadig bærer Sans navn. De overkommer på en eller anden måde at være udstødt og uden statsborgerskab. Det er ren vilje og i mange tilfælde stærk tosomhed.

Romanen var en fornøjelse at læse. Medrivende og spændende, og vildt at det ikke er meget mere end 100 år siden. Vi udstillede mennesker i Tivoli. I Danmark. Det er simpelthen syret…