Den Underjordiske Jernbane, Colson Whitehead

Cora har hovedrollen i denne roman, der foregår i Georgia, USA under slavetiden. Cora vokser op på en bomuldsplantage og da hendes mor flygter bliver hun udstødt af de andre slaver og må bo i huset, hvor alle de gamle, tossede og syge slaver bor. Da Cora er en ung pige foreslår den anden slave Ceasar at de skal flygte sammen, og den underjordiske jernbane står som det eneste håb mellem trældommen i slaveriet og friheden i en anden stat.

Romanen er fantastisk skrevet. Den er gribende, forfærdelig og virker uhyggelig realistisk. Det føles som om der ingen ende er på de forfærdeligheder som Cora og de andre slaver må udstå, og det stemmer godt overens med, hvordan samfundet så ud på den tid. Den underjordiske jernbane er hvad den giver sig ud for. Et jernbanenet under jorden, som er skabt af idealistiske hvide og sorte, der kæmper mod slaveriet og for slavernes frihed. Desværre er man ikke home safe, bare man har sat sig i togvognen, for arbejdet i forbindelse med jernbanen bliver hele tiden sværere og stationsforstanderne møder frygtelige straffe, hvis de afsløres.

Romanen er en fantastisk historie om en frygtelig tid, og man sidder og krummer tæer over, hvad mennesker kan udsætte hinanden for. Man får en virkelig dårlig smag i munden over at forlægget ikke er fiktion, men den barske virkelighed.

Anbefales varmt! Fantastisk bog!