Peters Kærlighed, Mich Vraa

Jeg er fan!

Mich Vraa har endnu en gang skrevet en gribende og fantastisk roman om tiden, da Danmark havde kolonier i Caribien, Dansk Vestindien.

Denne gang er romanens hovedperson Peter von Scholten, som gennem længere tid var general guvernør på øerne, og skildringen gengiver Peter som en levemand, en magtmand, en mand fuld af kærlighed til øerne, og de som stod ham nær, kort sagt et helt menneske, som man som læser har så let ved at forholde sig til, at det efter endt læsning føles som om man kender ham… sådan helt ægte.

Historisk skildrer romanen tiden op til frigørelsen af slaverne, og man følger gennem Peter von Scholtens liv både plantere, kongen, slaver og frikulørte, man får så at sige lov til at få et indblik i alle livets facetter af Dansk Vestindien på den tid. Og det er et barskt blik. Der lægges ikke fingre imellem, når de hvides grusomheder gengives, men der fortælles også ærligt om, at ikke alle havde det på samme måde. Ikke alle hvide syntes at slaver var en god ide. Ikke engang general guvernøren, omend hans holdning til emnet både er af medmenneskelig og økonomisk art.

Man kommer ind under huden på romanens hovedpersoner, og det er meget få af dem man ikke fatter sympati for. Det er så empatisk skrevet, at man nærmest ville ønske at man kunne møde dem alle. Bare for at trykke deres hånd. Desuden beskrives Dansk Vestindien så levende og smukt, at jeg er temmelig sikker på, at jeg bliver nødt til at rejse dertil på et tidspunkt for at opleve træernes kølende skygge og solnedgangen over Charlotte Amalie.

Det er en flot roman, der på alle måder lever op til den foregående “Håbet”, og nu sidder denne læser bare og glæder sig som et barn til juleaften til at trilogiens sidste bind, “Faith” bliver udgivet.  …Glæder sig, og er en smule ærgerlig på forhånd over, at der “kun” er tre:)